Aktuality

Deti chodili do školy BicyBusom, pri školách vďaka projektu pribudli stojany na bicykle a kolobežky

461216014_1008737131264844_414749920676282979_n

Mesto Ružomberok získalo dar vo výške 14 728 eur od Nadácie Slovenskej sporiteľne v rámci grantového programu Pre budúcnosť na projekt BicyBus – bicyklom a na kolobežkách do škôl. Projekt spolufinancuje mesto Ružomberok a dobrovoľníckou prácou OZ Bajkom. Drobnú motiváciu pre deti venovalo Tesco Slovensko, ktorého zamestnankyne počas celej akcie rozdávali deťom jablká a ovocné šťavy.

Jedným z podstatných problémov obyvateľov Ružomberka je vysoké znečistenie ovzdušia, na ktoré podstatne vplýva aj motorová doprava. Zámerom mesta v projekte bolo zvýšiť a podporiť jej ekologické formy.

V rámci projektu boli osadené uzamykateľné stojany na 22 stanovištiach. Poskytnú miesto pre 236 bicyklov a kolobežiek. Umiestnené sú pri základných školách, základných umeleckých školách a pri materských školách, kde doteraz chýbali a sú nutnou podmienkou rozvoja cyklodopravy v meste. Ide o tieto školy: MŠ – Potočná, Černová, Tatrakuk, Hrabovská, Moyzesa, Slniečko, Bernoláka, sv. Lujzy, Riadok, Za dráhou, Bystrická cesta, ZŠ – Černová, Klačno, Obvodová cesta, Bystrická cesta, sv. Vincenta, Zarevúca, Dotyk, Sládkovičova, Biely Potok, ZUŠ  – Jánoš.

Ďalšou aktivitou projektu bol BicyBus – skupinová jazda detí s doprovodom na vopred dohodnutých linkách. Ráno pred začiatkom vyučovania sa mohli deti s rodičmi alebo bez voľne pripojiť k skupine ľudí na bicykloch, ktorá vo vopred dohodnutom čase prechádzala takmer celým mestom. Pri svojej škole sa deti jednoducho odpojili. Aktivita bola zameraná na zmenu správania rodičov a detí pri dochádzaní do školy. Cieľom bolo ukázať rodičom, že dieťa do školy môže ísť aj inak ako autom.

BicyBus jazdil počas troch septembrových týždňov a celá akcia vrcholila počas Európskeho týždňa mobility od 23. do 27. septembra 2024.

„Deti chcú do školy jazdiť bajkom. Našou povinnosťou je vytvárať im bezpečné podmienky. Vďaka rannému pohybu sú deti nie len zdravšie, ale aj schopné lepšie vnímať učivo. Ak nám na deťoch naozaj záleží, potom musíme zmeniť prístup my dospelí. Podujatie malo aj praktický a názorný vzdelávací charakter. V spolupráci s OZ Bajkom sme ním ukázali a predviedli možnosti ekologickej dopravy do škôl s predpokladom, že zapojené deti a ich rodičia budú možnosť cyklodopravy dlhodobo preferovať a motivovať aj ostatných. Rád by som sa poďakoval všetkým, ktorí sa na projekte podieľali – predovšetkým združeniu Bajkom, ktoré aktivity zastrešilo, ale aj učiteľom, rodičom a najmä deťom, ktorí sa rozhodli pri ceste do školy využívať bicykle a kolobežky,“ povedal Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Snímky: archív mesta a Facebook OZ Bajkom 

Galéria