Aktuality

Detská zóna na Ružomberskom jarmoku. Na čo sa môžete tento rok tešiť?

IMG_2056

Ružomberský jarmok je každoročnou oslavou tradície, remesiel a kultúry, ktorá priťahuje návštevníkov zo širokého okolia. Jednou z dôležitých častí tohto podujatia je detská zóna, kde sa najmenší účastníci môžu od 31. mája do 1. júna ponoriť do sveta zábavy a hier.

Piatok 31. mája na Ružomberskom jarmoku otvoríme tvorivé dielne, ktoré pre deti pripravili základné školy z Ružomberka – ZŠ sv. Vincenta, ZŠ Zarevúca, ZŠ Sládkovičova a ZS Černová, súkromné základné umelecké školy Jánoš a Dotyk, základná umelecká škola Ľ. Fullu, Centrum voľného času Elán a Mestská knižnica Ružomberok. Dielne začnú na pravé poludnie a skončia o 18.00 hod. V piatok pribudne envirovýchova Národného parku Veľká Fatra, počas ktorej sa budú venovať chráneným živočíchom. Aktivita je spojená s výrobou a so zaujímavými hrami.

„Spomedzi aktivít sa môžete tešiť na maľovanie na tvár, výrobu zvieratiek, lapačov snov, bižutérie, a iné. Vyskúšať si budete môcť aj techniku plstenia, určite sa zastavte pri ukážkach prvej pomoci alebo sa len príďte pozrieť a nasať tvorivú atmosféru detského sveta,“ spresnila Lucia Stanová, referentka pre komunitný rozvoj a kultúru na Mestskom úrade v Ružomberku.

Do detskej zóny neodmysliteľne patria skákacie hrady, ktoré ponúkajú bezpečné a zábavné prostredie na vybláznenie sa. Okrem nich môžu deti skúsiť svoje zručnosti na rôznych interaktívnych stanovištiach, ktoré sú pripravené počas piatkového popoludnia hneď vedľa stanov s tvorivými dielničkami.

Sobota 1. júna sa bude niesť na vlne Medzinárodného dňa detí, počas ktorého sme od 10.00 hod. pripravili ďalšie zaujímavé aktivity vďaka Základnej škole sv. Vincenta, Základnej škole Sládkovičova, Centru voľného času Elán a šikovným ľuďom z Talentomatu. 

„Vďaka spolupráci mesta Ružomberok s Miestnou akčnou skupinou MAS Dolný Liptov sme do tvorivej zóny pozvali niekoľko lokálnych remeselníčok, ktoré nielen ukážu, ale aj naučia svoje remeslo všetkých, ktorí o to budú mať záujem,“ uviedla Lucia Stanová. K sobotňajšej dobrej atmosfére pribudne aj maskot, ktorý sa bude starať o úsmevy detí počas dňa v detskej zóne, ako aj pri pódiu.

Návštevníkov jarmoku, a možno nielen tých najmenších, potešia aj operenci, ktorí s nami budú počas celého dňa pri už spomínaných dielňach. Za túto možnosť vďačíme nadšencom zo sokoliarskej skupiny OZ Biatec, ktorí sa tejto nádhernej práci venujú už od roku 2010.  Pre zaujímavosť, sokoliarstvo sa stalo už ôsmim prvkom, ktorý má Slovensko zapísaný na zozname UNESCO.

V rámci komunitnej spolupráce sme na Ružomberský jarmok pozvali aj pracovníkov z Liptovského múzea, ktorí nám predstavia ďalšie zaujímavé remeslo – povrazníctvo. Vedeli ste, že patrónkou povrazníkov bola sv. Anna? Určite sa pri nich zastavte!

Vďaka veľkému záujmu sme aj tento rok oslovili občianske združenie Astronómia pre všetkých, ktorý v sobotu prídu s mobilným planetáriom. Vstupy budú od 15.00 do 18:00 hodiny. Jednotlivé vzdelávacie okruhy sa budú meniť v 15-20 minútových intervaloch.

Dávame do pozornosti aj lokálne občianske združenie Dom aktivít Hybaj s workshopmi muzikoterapie a pohybových aktivít, ktoré budú prebiehať v ich priestoroch za Penziónom Zuzana počas piatku aj soboty. Dievčatá sa budú prezentovať v stánku hneď vedľa penziónu, aby ste ich ľahšie našli. Ponúknu nielen informácie o ich činnosti, ale aj zoznam s časovým harmonogramom ukážok. Je len na vás, na aký čas sa zapíšete. Počet účastníkov je obmedzený, tak neváhajte!

Budeme sa na vás tešiť!

Snímky: detská zóna na Ružomberskom jarmoku v roku 2023. 

Galéria