Aktuality

Do prvých ročníkov ružomberských škôl nastúpilo 326 školákov

IMG_6186

Po dvojmesačných letných prázdninách sa do školských lavíc v Ružomberku vrátilo spolu 2 838 školákov. Prvýkrát dnes 2. septembra prekročilo brány škôl spolu 326 prvákov, vzdelávať sa budú v 17 prvých triedach v celkom deviatich základných školách a jednom elokovanom pracovisku školy. Šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ružomberskej samosprávy bude tento rok navštevovať 256 prvákov. V Ružomberku okrem mestských škôl pôsobí aj cirkevná základná škola, jedna súkromná základná škola a spojená špeciálna základná škola.

Najviac prvákov – 89 nastúpilo do Základnej školy Zarevúca, ktorá otvorila štyri prvé ročníky. Záujem zaznamenala aj Základná škola Sládkovičova, kde sa bude vzdelávať 43 prvákov, sedem v úvodnom ročníku. Základná škola Bystrická cesta s elkokovaným pracovsikom na Dončovej ulici privítala dovedna 66 prvákov, štyria budú navštevovať špeciálnu triedu pre deti s poruchou autistického spektra. O súkromnú Základnú školu Štiavnická ulica (Dotyk) prejavilo záujem 53 detí, do prvého ročníka prijali 18. Záujmu sa tento rok tešila aj cirkevná Základná škola sv. Vincenta, kde sa na zápis prihlásilo 72 detí, prijatých bolo 57.

Do nového školského roka v septembri vstupujú ružomberské základné školy s novinkami. V meste vznikla prvá špeciálna trieda pre deti s poruchou autistického spektra (PAS) na Základnej škole Bystrická cesta 14.  Dnes otvorila svoje brány pre štyri detičky, ďalšie dve deti s PAS budú začlenené do výchovno-vzdelávacieho procesu formou inklúzie v bežných triedach.

S novinkou vstúpila do nového školského roka aj Základná škola Sládkovičova 10, ktorá otvorila jeden úvodný ročník pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou ľahkého stupňa. Ide o prvú takúto triedu v ružomberskom okrese. Navštevuje ju celkom sedem detí, ktorým sa venujú učiteľka – špeciálna pedagogička a logopéd. Deti majú možnosť navštevovať aj školský klub detí, pokiaľ sú rodičia v zamestnaní.

Podľa nového vzdelávacieho programu sa od tohto školského roka učia prváci v Základnej škole Sládkovičova 10 a Základnej škole Zarevúca 18. Zmeny nastanú v tom, že deti dostanú oveľa viac priestoru a možností pre aktívnejšie trávenie času v škole. Nové kurikulum má otvoriť možnosť lepšej príprave detí na život v 21. storočí.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: otvorenie nového školského roka 2024/2025 na ZŠ A. Hlinku v Černovej, ZŠ Klačno, ZŠ Sládkovičova, ZŠ Bystrická cesta, ZŠ Zarevúca a ZŠ Biely Potok. 

Galéria