Aktuality

Do Ružomberka opäť mieri svetová cyklistika. V sobotu 29. júna privítame víťazov štvrtej etapy

+

V novom termíne, ale s rovnako atraktívnymi momentami pre srdce športového fanúšika. Posledný júnový týždeň bude na Slovensku patriť cyklistike. A zastávkou na 710-kilometrov dlhej trati bude opäť i naše mesto. Ružomberok sa v sobotu 29. júna stane dejiskom záverečných bojov 4. etapy Medzinárodných cyklistických pretekov pretekov Okolo Slovenska.

Len mesiac zostáva do štartu jediných slovenských etapových cyklistických pretekov, ktoré umožňujú pripisovať body do medzinárodného rebríčka UCI. 68. edícia Okolo Slovenska prevedie cyklistov v termíne 26. do 30. júna od malebných zákutí nížiny dunajských vôd až do majestátnych Tatier.

Do Ružomberka sa podujatie vracia opäť po roku. Kým uplynulý ročník sme mali možnosť cyklistov vyprevádzať do jednej z etáp, tentokrát budeme opäť fandiť v cieľovej rovinke počas štvrtého etapového dňa.

Predposledný deň pretekov sa v sobotu 29. júna nesie v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberka ich bude presne sedem. Pelotón odštartuje o 10.05 hod. v Partizánskom v slávnostnom móde, ostrý štart je naplánovaný až po siedmych kilometroch, na úroveň prevádzky dlhoročného podporovateľa slovenskej cyklistiky Paul Lange v Oslanoch.

Odtiaľ sa jazdci vydajú smerom cez Veľké Pole, ktoré prinesie prvé body do horskej klasifikácie dňa. Zvrásnený terén Vtáčnika a Kremnických vrchov ich potom ponúkne nadpriemerne štedro – v stúpaniach na Nevoľné, Krahule, Šturec, Donovaly a dvojnásobný prejazd cez ružomberskú Kalváriu.

Medzitým budú jazdci pripisovať body aj na dvoch rýchlostných prémiách – v Žiari nad Hronom a Kremnici. Víťaza sobotnej etapy spoznáme na ružomberskom Námestí A. Hlinku, kde minulý rok štartovala tretia etapa a v minulosti tu Ružomberčania videli aj finiš. Predpokladaný príjazd pretekárov do cieľa v Ružomberku  je medzi 14.30 – 14.55 hodinou.

Už od o 12.00 hod. však bude miesto cieľa žiť bohatým kultúrnym a športovým programom. Akciu miestnych folklórnych súborov, tenečníkov či spevákov doplní adrenalínové vystúpenie trojnásobného majstra sveta v cyklotriale Jána Kočiša a dych berúce kúsky dvojice krasojazdkýň. Výbornú atmosféru sprostredkuje i koncert populárnej slovenskej kapely Bystrík bandy. Zaujímavé aktivity prinesú i stánky partnerov a pre najmenších je pripravená tombola.

„Obyvatelia Ružomberka už veľakrát v minulosti ukázali, akú fantastickú atmosféru vedia  pripraviť športovcom a podujatiam prichádzajúcim do ich mesta. Veríme, že o tú nebude núdza ani tentokrát. Okrem zvučných mien svetového pelotónu budú medzi fanúšikmi určite rezonovať mená domácich cyklistov. A možno i najlepšieho cyklistu v histórii Slovenska – Petra Sagana, o účasti ktorého organizátori aktívne rokujú. Peter sa chce rozlúčiť s kariérou profesionálneho cyklistu na cestách, z ktorých vyšiel,“ povedal primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň.

Do Ružomberka prídu cyklisti po 14.00 hod. hod. po Bystrickej ceste, keď na jej začiatku odbočia na Ulicu Sládkovičovu, pokračovať budú po Uliciach Plavisko, Do Baničného, Jelence a Do Dielca, kde zabočia na Kalváriu,  cez ktorú sa pelotón prehupne do Hrabovskej doliny. Odtiaľ budú 1,5 km dlhým zjazdom s odbočkou na kruhovom objazde smerovať na Makovického ulicu, keď na jej konci pri Liptovskom múzeu zabočia ku parku Š. N. Hýroša, ďalej po Mostovej ulici a následným krátkym stúpaním po Veľkom Závoze, ktoré ich dovedie na námestie A. Hlinku, kde absolvujú prvý prejazd cieľovou páskou.

Potom ich bude čakať ešte jeden prejazd Kalváriou, kde sa z Námestia A. Hlinku dostanú krátkym úsekom cez Ulice Tichá, Kalvárska, Cintorínska a Ulicu pod Kalváriou. Ďalej už budú pokračovať rovnako ako v prvom prejazde, ale už s finišom na Námestí A. Hlinku pri Základnej škole sv. Vincenta. Predpokladaný príjazd pretekárov do cieľa je medzi 14.30 – 14.55 hod.

Doprava na trati bude v čase prejazdu pretekárov riadená políciou, statická a dynamická doprava bude v meste v daný deň fungovať so špecifickými obmedzeniami. Z dôvodu bezpečnosti pre všetky strany bude doprava na úsekoch trate pozastavená približne pol hodinu pred prejazdom až do prechodu policajného vozidla so šachovnicovou vlajkou, označujúceho koniec pretekov. Organizátori ďakujú za dodržiavanie pokynov polície a organizátorov.

Celkovo je na programe 710,5 kilometrov s 19 horskými a ôsmimi rýchlostnými prémiami. Na svoje prídu nielen fanúšikovia cyklistiky, ale športu ako takého. O body do medzinárodného rankingu tu zabojuje výber 21 celkov, vrátane pretekárov najvyššej cyklistickej ligy. Preteky odštartujú tímovou časovkou so štartom a cieľom v Dunajskej Strede a potom cez Nitru, Hlohovec, Piešťany, Dubnicu nad Váhom, Partizánske, Ružomberok a Liptovský Mikuláš vyvrcholia na Štrbskom Plese.

Viac informácií: https://www.okoloslovenska.com.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímka: ilustračné, Zdroj: okoloslovenska.com

Galéria