Aktuality

Letná turistická sezóna je otvorená

347247142_948192172898355_3115409038584328790_n

Udialo sa to symbolicky v stredu 24. mája vo Vlkolínci, ktorý v tomto roku oslavuje výnimočné výročie. Pred tridsiatimi rokmi, v decembri 1993 bol v Kolumbi zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO ako posledná obývaná osada v karpatskom regióne zachovaná ako celok v pôvodnej ľudovej architektúre. Otvorenie sezóny za účasti vedenia mesta, našich partnerov, masmédií a hostí prebiehalo v duchu hesla Liptov treba zažiť.

Bolo to päť ľudských zmyslov, cez ktoré mesto spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGION LIPTOV a Združením cestovného ruchu Klaster LIPTOV účastníkom podujatia predstavili jedinečnú pamiatkovú rezerváciu stredovekej ľudovej architektúry Vlkolínec, ale aj celý Liptov. Vo Vlkolínci sa pozeralo, počúvalo, ohmatávalo, voňalo aj ochutnávalo. Počas prehliadky obce zahrala fujara, otvorili sme galériu s bývalou jednotriedkou, zaujala práca drotárky aj rezbára, návštevníci si pochutili na tradičných lokálnych jedlách vrátane vlkolínskej kapustnice a zemiakovej haruľe s ovčou bryndzou.

Okrem atmosféry zrubovej osady si vo Vlkolínci môžete pozrieť expozície histórie či architektúry alebo sa môžete vybrať objavovať okolitú prírodu blízkeho okolia. Novinkou tohto leta je náš textový a audiosprievodca, vďaka ktorému si turisti sami spravia prehliadku a objavia mnohé zaujímavosti o Vlkolínci. Sprievodca Vlkolíncom je dostupný na webe www.vlkolinec.sk a alebo na webe regiónu www.visitliptov.sk. Všetkých pozývame na dovolenku do regiónu zážitkov – do regiónu Liptova, kde sú toto leto hlavnými lákadlami termálne vodné parky Tatralandia a Bešeňová, Liptovská Mara, horská turistika, výlety lanovkami aj cyklistika.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria