Aktuality

Mestské zastupiteľstvo zmenilo plán investičnej výstavby pre rok 2024

461006323_1006854784786412_1361316449195426491_n

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Ružomberku na svojom ostatnom zasadnutí 25. septembra 2024 schválili aj Zmenu plánu investičnej výstavby pre rok 2024. Dokument predložila Andrea Ochabová, vedúca oddelenia mestského rozvoja, územného rozhodovania a stavebného poriadku Mestského úradu v Ružomberku.

Sanácia miestnej komunikácie v Bielom Potoku

Na sanáciu zosunu časti miestnej komunikácie na Ul. Slovenského národného povstania v Bielom Potoku poslanci vyčlenili sumu 50 000 eur z rezervného fondu mesta. „Ide o riešenie havarijného stavu, ktorý nastal počas povodní. Mimoriadnu situáciu krízový štáb vyhlásil 27. februára 2024,“ ozrejmil primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň. V dôsledku dlhodobého nepriaznivého pôsobenia prírodných síl i častých zrážok ako aj záťažou na cestné teleso miestnej komunikácie došlo k porušeniu horninového masívu. Následne nastala svahová deformácia terénu pod miestnou komunikáciou a došlo aj k zosuvu pôdy. Po ukončení prác bude mesto prostredníctvom Okresného úradu Ružomberok, odboru krízového riadenia, žiadať štát o refundáciu prác spojených so zabezpečením bezpečnosti na danom úseku cesty.

Financie na verejné toalety vo Vlkolínci

Mesto Ružomberok pripravilo nový model fungovania lokality UNESCO vo Vlkolínci. Jeho súčasťou je aj umiestnenie verejných toaliet na pozemku vo vlastníctve mesta, kde je v súčasnosti čistiareň odpadových vôd. Ide o objekt sanitárneho zariadenia kontajnerového typu bez pevných základov v zemi s pripojením na existujúcu čistiareň odpadových vôd alebo v alternatíve bez pripojenia na inžinierske siete. V súčasnosti sa ako verejné toalety používa WC v objekte sýpky, ktorá je vo vlastníctve mesta Ružomberok. „Po vybudovaní verejných toaliet sa uvoľní objekt historickej sýpky. V ňom chceme v spolupráci Liptovským múzeom vytvoriť expozíciu tradičnej výroby a uskladnenia potravín v podhorskej osade Vlkolínec,“ informoval Ľubomír Kubáň, primátor Ružomberka. Na nákup WC kontajnera má mesto Ružomberok vyčlenené finančné prostriedky vo výške 10 000 eur z členského príspevku mesta Ružomberok do Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Mesto plánuje postaviť dva bytové domy na Plavisku

Na Plavisku plánuje mesto Ružomberok postaviť dva nájomné bytové domy s 84 bytmi.  Poslanci vyčlenili na nájomný bytový dom č. 2 sumu 3 839 657 (+ odhadované financie na stavebný dozor 35 000 eur) a na nájomný bytový dom č. 3 sumu 3 652 439 eur (+ odhadované financie na stavebný dozor 35 000 eur.) Tieto financie boli vyčlenené z dôvodu, že je potrebné zrealizovať verejné obstarávanie dodávateľa stavby, s rozdelením financovania bytového domu na finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania, Ministerstva dopravy a výstavby SR a z vlastných zdrojov mesta. „Zmena rozpočtu sa nemení, ale pre vysúťaženie zhotoviteľa stavby a stavebného dozoru je potrebné mať  uvedené dve plánované stavebné akcie zaradené v investičnom pláne pre aktuálny rok,“ uzavrel Ľ. Kubáň.

Snímky: Mimoriadna situácia na Ulici SNP v Bielom Potoku, kde sa zosunula časť cesty. 

Galéria