Aktuality

Mestskú autobusovú dopravu čakajú od 1. júla zmeny, začína prázdninový režim a niektoré linky budú optimalizované

IMG_6158

Zmeny sa dotknú najmä menej využívaných liniek autobusov v okrajových častiach, na nosných linkách nastanú zmeny v popoludňajšej špičke z 20-minútového na 30-minútový takt. 

Mesto Ružomberok predčasne ukončilo zmluvu s prevádzkovateľom pravidelnej mestskej autobusovej dopravy (MAD) Blaguss Slovakia, s.r.o. Dopravné služby pre mesto Ružomberok však bude poskytovať naďalej, kým samospráva vo verejnom obstarávaní nenájde nového dopravcu, maximálne však 12 mesiacov.

Dôvodom na ukončenie spolupráce je zámer zefektívniť a optimalizovať mestskú hromadnú dopravu v meste. Donedávna platná zmluva so spoločnosťou Blaguss Slovakia nemá ustanovenie, ktoré by umožňovalo radikálnejšiu zmenu v rozsahu dopravnej služby a väčšiu zmenu v cestovných poriadkoch, čo je cieľ súčasného vedenia mesta.

V prechodnom období, dokým mesto nenájde nového prevádzkovateľa, bude mestská autobusová doprava zabezpečovaná s aktuálnym dopravcom Blaguss Slovakia, avšak  s niekoľkými zmenami. Najdôležitejšou je zníženie rozsahu poskytovaných služieb MAD, čo v praxi znamená redukciu liniek, ktoré boli cestujúcimi využívané minimálne. Ide najmä o redukciu autobusov v okrajových častiach a tých liniek, ktoré slúžili len ako doplnkové, keďže cestujúci mohli na prepravu využívať aj prímestskú dopravu. Na linkách 2 a 3, ktoré sú ťažiskové pre MAD a tvoria základ dopravy, nastali zmeny iba v popoludňajšej špičke z 20-minútového na 30-minútový takt.

„Aktuálna optimalizácia liniek je na úrovni asi 18 %, čo znamená redukciu kilometrovného výkonu o viac ako 117-tisíc kilometrov. Autobusy tak ročne prejdú asi 520-tisíc kilometrov oproti súčasným viac ako 636-tisícom. Zmeny by mali cestujúci pocítiť len minimálne a výrazne sa nedotknú využívaných liniek a špičiek najmä ráno, keď deti cestujú do školy a rodičia do práce. Nikto z nás nemá záujem prevádzkovať mestskú autobusovú dopravu, ktorá nevyhovuje cestujúcim a nebudú ju využívať. Naopak, v nasledujúcom období sa chceme viac zamerať na podporu a motiváciu k využívaniu hromadnej dopravy,“ podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Od 1. júla MAD vstupuje do letného režimu, kedy je prirodzene obmedzená frekvencia niektorých liniek.

Primátor mesta Ľubomír Kubáň avizuje aj ďalšie zmeny, ktoré budú súčasťou prechodného obdobia v MAD. Mesto i dopravca sa zamerajú na dôslednejšiu kontrolu výberu cestovného, a to aj náhodnými kontrolami za účasti príslušníkov mestskej polície. Do dopravy v meste by mali byť v nasledujúcom období zaradené aj ďalšie tri hybridné autobusy, ktoré podľa predpokladov dopravcu znížia emisie o 13 %. Zmeny, ktoré od 1. júla nastanú, sa prejavia aj na webovej stránke dopravcu, na internetových stránkach i v aplikácii, ktoré cestujúci využívajú na informácie o aktuálnych autobusových spojoch.

Samospráva sľubuje aj zefektívnenie komunikácie medzi cestujúcimi a dopravcom. Záujemcovia budú môcť využívať internetovú stránku: https://www.mhdrk.sk, dostupný je e-mail: ruzomberok@blaguss.sk i telefónny kontakt: +421 911 027 011.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Poznámka: Nižšie nájdete aktualizované cestovné poriadky MAD v Ružomberku platné od 1. júla 2024. 

Snímky: ilustračné, archív mesta

 

Prílohy na stiahnutie

Galéria