Aktuality

Mobilný varovný systém pre Vlkolínec

20240807_105426

Mesto Ružomberok zaslalo začiatkom júla na Ministerstvo vnútra  SR – oddelenie krízového riadenia žiadosť o dlhodobé zapožičanie varovného mobilného systému Pavian CAR 300 do mestskej časti Vlkolínec, ktorý je súčasťou mesta Ružomberok. V roku 1997 tu bola vyhlásená Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry a od roku 1993 je zapísaný  ako drevená dedina do Zoznamu svetového kultúrneho  dedičstva UNESCO.

Koncom júla dostala ružomberská samospráva odpoveď z ministerstva, že súhlasia s dlhodobým zapožičaním spomínaného zariadenia a následne si prevzala na Okresnom úrade v Žiline systém Pavian car 300. V stredu 7. augusta odovzdával primátor mesta Ľubomír Kubáň do dlhodobého užívania varovný mobilný systém pre Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Vlkolínec, ktorý bude zariadenie používať pre potreby pamiatky UNESCO, ako aj mesta Ružomberka.

„Mesto Ružomberok už dlhodobo realizuje preventívne opatrenia v oblasti požiarnej a civilnej ochrany v lokalite Vlkolínec. Vybudovali sme systém hydrantov, zberné vodné nádrže a v objektoch sa vykonávajú preventívne protipožiarne prehliadky a kontroly v zmysle platných predpisov. Systematicky vyčleňujeme  finančné prostriedky na prevádzku a  údržbu a tiež modernizáciu materiálno-technického vybavenia,“ uviedol Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

V roku 2015 bol vo Vlkolínci založený dobrovoľný hasičský zbor obce, v roku 2024 bol znovuobnovený DHZ v mestskej časti Biely Potok.

Jedným z opatrení požiarnej a civilnej ochrany je aj používanie moderného inteligentného varovného a komunikačného zariadenia – Pavian Car 300, ktoré slúži na verbálnu komunikáciu s množstvom multifunkčného využitia. Pomáha pri rôznych mimoriadnych situáciach, včasnom varovaní a evakuácií domácich obyvateľov, ako aj návštevníkov lokality. Pavian Car je výkonná mobilná elektronická siréna pre hromadné varovanie, vhodná predovšetkým na inštaláciu na automobily, kedže DHZ Vlkolínec disponuje terénnym osobným automobilom Land Rover Defender.

Elektronická siréna Pavian Car je prenosná a dá sa využívať podľa potreby aj v iných častiach mesta a mestských častí. „Veríme, že toto zariadenie si nájde využitie pre potreby záchrany obyvateľov a majetku nášho mesta,“ dodal ružomberský primátor.

Galéria