Aktuality

Nové združenie mesta a obcí formálne združí všetky obce v okrese

IMG_0689

Obce dolného Liptova bude združovať Ružomberské združenie mesta a obcí (RZMO). Tvorí ho 25 členských obcí v rámci ružomberského okresu, z toho 24 starostov a primátor mesta Ružomberok. Vznik združenia formálne podporilo Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku, ktoré rokovalo v stredu 25. septembra. Primátora mesta zastupiteľstvo požiadalo podpísať zmluvu o založení združenia obcí i jej prípadné dodatky a odporučilo konať vo všetkých úkonoch, ktoré sa jej týkajú. 

RZMO, ako súčasť štruktúry Združenia miesta obcí Slovenska (ZMOS), pracuje už niekoľko rokov plnohodnotne, na princípe dobrovoľnosti, ale bez právneho titulu.

„Upozornil som na fakt, že nám v združení chýba formálny, právny status a založenie Ružomberského združenia mesta a obcí rieši tento nedostatok. Rovnako ako ružomberské mestské zastupiteľstvo rokovali o založení aj poslanci v 24 obciach nášho okresu Ružomberok, ktoré sú členmi združenia,“ vysvetlil Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Predmetom činnosti RZMO je zlepšenie služieb obyvateľom združených obcí v oblasti dopravnej a cyklistickej infraštruktúry, privádzania a odvádzania vôd všetkých druhov, budovania kanalizácií, cestných komunikácií, parkovísk, zastávok verejnej dopravy, investícií do energií z obnoviteľných zdrojov, úspor energie, ale pri iných cieľoch podobného charakteru a v súlade so Zákonom o obecnom zriadení. Veľakrát starostovia prostredníctvom združenia pripomienkujú pripravovanú legislatívu. Na pravidelné rokovania RZMO môžu členovia pozývať odborníkov zo ZMOS, z ministerstiev, štátnych i spoločenských organizácií. Funkciu predsedu RZMO aktuálne zastáva Martin Baran, starosta Bešeňovej, podpredsedom je ružomberský primátor Ľubomír Kubáň.

V súčasnosti v území Slovenska pôsobí 61 regionálnych združení ako samostatných právnických osôb s vlastnými stanovami a orgánmi. Regionálne združenia v rámci funkčného obdobia svojich orgánov delegujú zástupcov do Rady ZMOS a na výročný snem. Prostredníctvom zástupcov predkladajú iniciatívne návrhy a požiadavky orgánom ZMOS.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímka: ilustračná