Aktuality

Opätovný výskyt medveďa hnedého na cintoríne v Ružomberku a v Bielom Potoku

1

Napriek tomu, že v minulom období sa Zásahovému tímu pre medveďa hnedého Západ Štátnej ochrany prírody podarilo na mestskom cintoríne v Ružomberku odchytiť a usmrtiť dvoch synantropných medveďov, problémy s ich návštevami v blízkosti ľudských obydlí úplne nevymizli. Opätovné návštevy medveďov hlásia z Bieleho Potoka a ďalšie pravdepodobne tri jedince boli spozorované aj v blízkosti ružomberského cintorína. O situácii je informovaný zásahový tím, ktorý situáciu monitoruje a podniká opatrenia.

INŠTALUJEME ELEKTRICKÝ OHRADNÍK

Mesto v spolupráci so zásahovým tímom a Mestskými lesmi Ružomberok pracujú na umiestnení elektrického ohradníka na mestský cintorín. V tieto dni odstraňujú Technické služby Ružomberok náletové a iné dreviny v časti, kde bude inštalovaný viac ako 200-metrový plot.

BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA STÁLE PLATIA

Upozorňujeme obyvateľov Ružomberka, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov.  Mestský cintorín, ktorý bol doteraz prístupný nepretržite, je vo večerných hodinách od 19.00 hod. do 8.00 hod. uzatvorený. V lokalitách, kde vyčíňajú medvede, je posilnená činnosť hliadok Mestskej polície Ružomberok. Medvede lákajú na hroby sviece, ktorá majú podľa rozboru v sebe prímesi hovädzieho a bravčového loja. Žiadame preto návštevníkov cintorína, aby ich do odvolania nepoužívali. V prípade, ak to nie je úplne nevyhnutné, je potrebné obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách.

URGENTNÁ VÝZVA Z RUŽOMBERKA

Situácia s výskytom problémových jedincov medveďa hnedého je uplynulé dni viac ako aktuálna. Strety s človekom hlásia aj z iných častí Slovenska. Pracovníci zásahového tímu to nemajú vôbec jednoduché. Napriek tomu, že okrem medveďov musíme zápasiť aj s personálnou podimenzovanosťou inštitúcií, ktoré by riešenie mali priniesť, opätovne žiadame Ministerstvo životného prostredia SR o zvýšenú aktivitu pri riešení akútnych problémov s medveďom hnedým v Ružomberku.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: aktuálny stav v Bielom Potok po návšteve medveďa hnedého 

Galéria