Aktuality

Pripravujeme sa na tradičný Ružomberský jarmok, uskutoční sa 2. a 3. júna

Ruzombersky jarmok_ilustracna snimka 2

Mesto Ružomberok sa pripravuje na najväčšiu kultúrnu akciu roka. Tradičný Ružomberský jarmok ponúkne od piatka 2. júna do soboty 3. júna lákavý program so známymi hudobnými interpretermi, ukážky remesiel, chutnú gastrozónu s jedlom a pitím, tvorivé dielne pre deti a sprievodné akcie. Počas oboch dní bude na ružomberskom Námestí A. Hlinku k dispozícii 225 stánkov s jedlom, pitím, remeselnými výrobkami, produktami vlastnej výroby a iným jarmočným sortimentom. Aktuálne na ružomberskom Námestí A. Hlinku prebieha príprava hlavného pódia pred mestským úradom.       

Otvorenie jarmoku je naplánované na piatok 2. júna o 15.30 hod. Ružomberčania i návštevníci mesta sa môžu o 16.00 hod. tešiť na domácu kapelu Big Band ZUŠ Ľ. Fullu  a o 17.30 hod. na Drišľak. O 19.00 hod. roztancuje Námestie A. Hlinku populárny Polemic a o 21.00 hod. Heľenine oči. O 21.00 hod. je pripravené vystúpenie Queenie: world Queen tribute band, jednej z najuznávanejších Queen tribute kapiel na svete. Odohrali stovky koncertov na viacerých kontinentoch, pozvaní boli napríklad aj na oficiálnu narodeninovú oslavu kráľovnej Alžbety II.

Program soboty 3. júna bude patriť najmä sviatku všetkých detí. O 10.30 hod. predvedú svoje ukážky dobrovoľní hasiči, po ktorých najmenších účastníkov jarmoku rozospieva hudobná skupina malinyJAM. Na pravé poludnie predvedú svoje umenie na hlavnej tribúne žiaci ružomberských umeleckých škôl a o 14.30 hod. divákov poteší detské činoherné predstavenie domáceho Divadelného štúdia RosArt s názvom Na skok. O 15.30 hod. sa na detských divákov teší Paci Pac, od 16.30 hod. roztancuje návštevníkov jarmoku Folklórny súbor Liptov. O 18.30 hod. bude pódium patriť košickej kapele Traky a o 20.00 hod. vystúpi slovenský pop rockový spevák Lukáš Adamec. Tvrdšiu muziku o 21.30 hod. prinesie revival austrálskych AC/DC kapela High Voltage. Sobotný večer bude od 23.00 hod. pokračovať v rockovom štýle s kapelou Screen.

Prebiehať bude aj sprievodný program – ukážky remesiel, tvorivé dielne nielen pre deti, do prípravy ktorých sa zapojilo 18 ružomberských škôl, inštitúcií či organizácii. Prístupná bude detská zóna s nafukovacími atrakciami, hrami a maľovaním na tvár. V sobotu od 16.30 do 18.30 hod. bude možné navštíviť planetárium s Astro Show.

„Všetkých pozývame užiť si skvelú atmosféru Ružomberského jarmoku. Som veľmi rád, že sa nám opäť podarilo pripraviť bohatý program pre mladších i starších účastníkov. Tohoročnou novinkou je predlženie konania jarmoku, a to až do nočných hodín v sobotu 3. júna, čo vytvorilo priestor na ponúknutie ešte kvalitnejších a zaujímavejších interpretov. Verím, že návštevníci jarmoku túto novinku ocenia. Všetkým prajem príjemnú zábavu a tie najlepšie zážitky z Ružomberka!“ povedal primátor mesta Ľubomír Kubáň.

Ružomberská Mestská polícia počas konania jarmoku posilní hliadky, zvýši sa počet mestských policajtov, ktorí budú dohliadať na verejný poriadok. Policajti upozorňujú, že akcie s veľkým počtom ľudí vytvárajú príležitosti pre vreckových zlodejov. V priestore pred hlavnou tribúnou a stánkami sa každoročne vytvárajú tlačenice – živná pôda pre činnosť vreckárov. Málokedy pracujú osamote, väčšinou ide o organizované skupiny. Mestská polícia preto radí, aby dámy nosili kabelky pred sebou, nie prevesené vzadu na ramene, páni by svoje peňaženky mali presunúť zo zadných vreciek nohavíc na bezpečnejšie miesto. Podozrivé by mohlo byť aj to, keď do vás niekto v dave náhodne vrazí, potrebné si je skontrolovať cennosti a doklady. Každú krádež, i pokus o ňu, je potrebné hlásiť polícii.

V súvislosti s konaním jarmoku upozorňuje mesto motoristov na úplnú uzáveru cestnej dopravy na Uliciach Námestie A. Hlinku, Mariánska, Veľký Závoz, Malý Závoz a časť ulice Majere. Doprava na týchto komunikáciách bude uzatvorená od štvrtku 1. júna od 6.00 hod. do nedele 4. júna do 15.00 hod. Na označenie oblasti uzávery bude použité prenosné dopravné značenie. V čase uzavretia miestnych komunikácií nebude možné parkovať motorové vozidlá v uzatvorenej zóne.

Okrem príležitosti na kultúrne vyžitie bude tradičný jarmok aj priestorom na protokolárne záležitosti mesta. Okrem množstva pozvaných hostí sa ho zúčastnia napríklad delegácie z partnerských miest Hlučín, Děčín, Báčsky Petrovec, Kroměříž a Wisla. Vo štvrtok 1. júna na Mestskom úrade v Ružomberku podpíšu vzájomnú Dohodu o partnerskej spolupráci medzi Ružomberkom a Wislou štatutári miest – Ľubomír Kubáň za Ružomberok a Tomasz Bujok, starosta poľskej Wisly. Partnerskú spoluprácu s Wislou schválilo ružomberské Mestské zastupiteľstvo počas májového rokovania. Dôvodom na uzatvorenie partnertstva je budovanie cezhraničnej spolupráce i vízií ďalšieho rozvoja, ako aj využívanie možností, ktoré ponúka nové programové obdobie Európskej únie. Donedávna mestu chýbal relevantný cezhraničný partner z územia Poľskej republiky.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: archív mesta 

Galéria