Aktuality

Ruženka interaktívnou formou vzdeláva školákov v environmentálnych témach

IMG_7310

Vzdelávanie žiakov prvého stupňa interaktívnou formou o environmentálnych témach je cieľom projektu Ruženka. V rámci neho vznikol pracovný zošit Environmentálnej výchovy. Je určený žiakom 3. a 4. ročníka základných škôl.

„Som veľmi rád, že deti v našom okrese sa venujú environmentálnemu vzdelávaniu už v rannom veku. Vnímam to, aj vzhľadom na aktuálne výzvy a problémy, ako veľmi potrebné. Zošit je skvelou pomôckou, ktorá im poskytne základ, na ktorom môžu a budú aj v budúcnosti stavať svoj vzťah k životnému prostrediu a svojmu okoliu,“ uviedol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň počas slávnostného otvorenia školského roka 2024/2025 na Základnej škole Andreja Hlinku. Tu bol žiakom a učiteľom pracovný zošit predstavený a odovzdaný (na snímke). 

Zošit je distribuovaný do mnohých škôl v okrese Ružomberok. Dostupný je aj v elektronickej podobe. Má za cieľ priniesť témy životného prostredia a starostlivosti oň z tried aj do domácností. Práve rodičia majú veľký vplyv na to, aký vzťah a lásku si deti vybudujú k prírode a jej ochrane.

Učivo v zošite je rozdelené do štyroch kapitol. V nich si žiaci postupne preberú jednotlivé témy odpadov, vody, ovzdušia a prírody okolo nás. Každá kapitola sa skladá zo základného učiva a úloh na precvičenie. Nechýbajú tajničky, doplňovačky a ilustrácie.

Projekt Ruženka rozbehla spoločnosť Mondi SCP a.s. spolu s občianskym združením Zelené vzdelávanie. „Pilotný projekt Ruženka začal už v roku 2019 na základnej škole v Liptovskej Štiavnici a mal skvelé ohlasy u detí aj ich rodičov. Našou spoločnou ambíciou je postupne rozšíriť toto vzdelávanie do všetkých základných škôl v regióne,“ uviedla Marianna Matajová, manažérka životného prostredia Mondi SCP.

Galéria