Aktuality

Ružomberok a poľská Wisla sa vydali cestou dreva

Hlavný partner Mesto Ružomberok, Námestie A. Hlinku 10981, 034 01 Ružomberok, httpswww.ruzomberok.sk, httpswww.facebook.commesto.ruzomberok, httpswww.instagram.comruzomberok, httpswww.youtube.comc

Informácia o realizovanom projekte: Cestou dreva pamiatkami drevenej architektúry a prírodného dedičstva vo Wisle a Ružomberku (číslo projektu: PLSK.03.01-IP.01-0004/23)

Cestou dreva. Taký je názov prvého úspešného projektu mesta Ružomberok podporeného z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko – Slovensko 2021-2027. Je zameraný na rozvoj spoločného potenciálu cestovného ruchu v Ružomberku i jeho okolí a v poľskej Wisle a obidvaja partneri ho s rozpočtom viac ako 712-tisíc eur budú realizovať od októbra tohto roku do apríla 2026.

Projekt je výsledkom aktívnej spolupráce mesta s poľským partnerom, ktorá začala v roku 2022 a zintenzívnila sa po podpise Dohody o partnerskej spolupráci s mestom Wisla 1. júna 2023. Projekt bol podporený na základe rozhodnutia Monitorovacieho výboru dňa 19. júna 2024.

Obidva partnerské mestá realizáciou projektu reagujú na spoločné problémy v oblastiach cestovného ruchu, podpory podôb prírodného a kultúrneho dedičstva, ako i vzájomnej propagácie, publicity a prepojenia svojich jedinečností. Chcú podporiť doposiaľ absentujúcu spoločnú turistickú ponuku, zvýšiť kvalifikáciu a odborné kompetencie pracovníkov v oblastiach cestovného ruchu či kultúrneho turizmu, pripraviť spoločné cezhraničné produkty a zvýšiť využitie kultúrneho potenciálu v partnerských mestách. Zámerom je dobudovať, rozšíriť a dovybaviť udržateľnú, prístupnú a k prostrediu priateľskú infraštruktúru cestovného ruchu v prihraničnom území.

Pre mesto Ružomberok bude v rámci projektu podstatná jeho investičná časť, v rámci ktorej sa v sume takmer 90-tisíc eur osadia nové prvky mobiliára a imobiliára vo Vlkolínci so zámerom zlepšiť a zvýšiť dostupnosť a prístup do tejto lokality UNESCO. Pôjde o výmenu verejného osvetlenia, nové lavičky, cyklostojany, smetné koše, vitríny, informačný systém a spevnené povrchy pod týmito prvkami. Mesto Wisla v rámci projektu vybuduje fragment pešieho a cyklistického chodníka s vybavením v údolí Wisła Czarne pri habsburskej hospodárskej osade „U Startów Wisły“ v dĺžke viac ako jeden kilometer. Zámerom je zvýšenie udržateľnosti cestovného ruchu a zlepšenie prístupu k prírodnému a kultúrnemu dedičstvu v oblasti. Úlohy budú realizované v období od apríla 2025.

Ďalšou a divácky atraktívnou projektovou úlohou budú letné festivaly podôb kultúrneho dedičstva a prezentácia ponuky cestovného ruchu. Trojdňové podujatia v Ružomberku a vo Wisle pod názvom Vy u nás, my u Vás sa budú realizovať v lete a na jeseň budúceho roka. V programe pre širokú verejnosť pripravujeme kreatívne ateliéry pre deti zamerané na spoznávanie prírodného a kultúrneho dedičstva, plenéry ľudových rezbárov a výtvarníkov i besedy a komentované prehliadky turistických chodníkov. Chýbať nebudú ani prezentácie remeselníkov a tradičnej stravy či kultúrny program s účinkovaním súborov a jednotlivcov z obidvoch partnerských miest.

Výstupmi v oblasti posilnenia spoločnej turistickej ponuky, prezentácie a propagácie spoločného cezhraničného územia bude dvojjazyčná mobilná aplikácia, spoločná web platforma, tlačený propagačný materiál s mapami a reklamná kampaň v elektronických a printovým médiách. Na zintenzívnenie spolupráce a zvýšenie odborných kompetencií zamestnancov v cestovnom ruchu, kreatívnom priemysle a kultúrnom turizme budú zamerané dva trojdňové študijné pobyty pracovníkov v Ružomberku a okolí a vo Wisle a okolí pre 50 osôb. Realizácia aktivít je plánovaná v termíne od decembra tohto roku do mája 2025.

Výstupy a výsledky projektu i  ďalšie zámery cezhraničnej spolupráce budú verejnosti i médiám prezentované na záverečnej konferencii o kultúrnom dedičstve a spolupráci na jar 2026 v Ružomberku.

Mestá Ružomberok a Wisla sa nachádzajú v horskom a veľmi atraktívnom, ale zároveň i v citlivom území. Ide o oblasti s vysokou výkonnosťou cestovného ruchu v rámci Slovenska a Poľska, majú nielen národný, ale i medzinárodný význam.  „V dôsledku vysokej výkonnosti cestovného ruchu je potrebné neustále zdokonaľovať naše produkty cestovného ruchu, pretože sa na ne v tomto území kladú zvýšené nároky,“ skonštatoval Ľubomír Kubáň, primátor Ružomberok. Ako dodal, rozvojový potenciál oboch území vidí v podpore ľudského tvorivého a kreatívneho potenciálu, ale aj v zachovaní, rozvoji a propagácii kultúrneho a prírodného dedičstva regiónu.

Finančné prostriedky programu Interreg pochádzajú z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a je nástrojom, ktorý pomáha zvyšovať kvalitu života na slovensko–poľskom pohraničí najmä v oblastiach životného prostredia, kultúrneho a prírodného dedičstva a cestovného ruchu, dopravy a komunikácie, ale i spolupráce inštitúcií a obyvateľov pohraničia. Základnou podmienkou úspešného čerpania alokovaných zdrojov je reálne a aktívne cezhraničné partnerstvo. V rámci programu Interreg je možné realizovať štandardné investičné projekty, ako i menšie, realizované v rámci Fondu malých projektov. Je aj nástrojom na podporu dlhodobých a spoločne prospešných partnerstiev, rozvíjania spoločných tém, prospešných pre rozvoj spoločného cezhraničného územia.

Snímky: Z návštevy projektového tímu z Mestského úradu v Ružomberku u poľských partnerov vo Wisle dňa 24. septembra z dôvodu spoločného rokovania ohľadom pripravovaných aktivít projektu Cestou dreva. Autor: Miroslav Žabenský 

Prílohy na stiahnutie

Galéria