Aktuality

Ružomberok ožije Fullovými dňami, návštevníkov opäť čaká bohatý program

2024_FLD-LOGO-web

Ružomberok bude opäť po roku žiť v úvode septembra príbehom svojho rodáka, majstra Ľudovíta Fullu. Mestský multižánrový festival Fullove dni ponúkne od 3. do 7. septembra pestrú programovú paletu výtvarných, hudobných, filmových, divadelných, tanečných, dizajnérskych a tvorivých zážitkov. Cieľom je pripomenúť si Fullov príbeh a ponúkať jeho dielo ako inšpiráciu každému z nás.

„Príbeh Ľudovíta Fullu je príbehom nadaného chlapca z Ružomberka, z ktorého vyrástol zrelý, vzdelaný, slobodný a sebavedomý Európan. Jeho mimoriadne bohaté dielo výnimočným spôsobom spája lásku k tradíciám, vidieku a folklóru s pohľadom a skúsenosťou moderného, mestského človeka. Kresby, maľby, písmo, texty, grafiky… Fullove dedičstvo je veľké, bohaté a pestré,“ pripomína Róbert Kolár, iniciátor myšlienky a organizátor Fullových dní a viceprimátor Ružomberka.

„Ľudovít Fulla je významná osobnosť Ružomberka, no pre niektorých doteraz neznáma, čo je veľká škoda. Pritom s jeho dielami sa mnohí z nás určite stretli, poznáme farby, štruktúry či kompozície z jeho obrazov, no mnohokrát máme len málo komplexných vedomostí o živote a diele majstra Fullu. A pritom je čo obdivovať. Som preto naozaj veľmi rád, že projekt Fullových dní úspešne pokračuje a že v jeho organizácii pomáha mesto Ružomberok. Vďaka festivalu sa darí prehlbovať poznanie a informácie o živote a diele majstra Fullu, geniálneho slovenského umelca a nášho rodáka. Prajem všetkým účastníkom množstvo umeleckých zážitkov!“ povedal ružomberský primátor Ľubomír Kubáň.

Počas piatich dní ponúknu organizátori pestrý program, ktorý má ambíciu upútať odbornú i laickú verejnosť. Nechýbajú v ňom tvorivé dielne, umelecké inštalácie, výstavy, filmové predstavenia, populárny videomapping, hudobné-tanečné programy, ale aj koncerty pre širokú verejnosť. Predstaví sa skupina Para, speváčka Emma Drobná, duo speváčky Kristin Lash – Kristíny Mihaľovej s gitaristom Jacobom Greyom, ES Jazz Quartet a vokálna skupina Voising.

Tradičné tvorivé dielne pre deti aj dospelých sa zamerajú na tvorbu spoločných diel technikou prenášania reliéfu na papier – lego-frotážou, pracovať sa bude na mozaikách, vystrihovačkách, skladačkách puzzle či mobilných pohľadniciach. Na svoje si prídu aj priaznivci filmovej tvorby. O hollywoodskej nude a o tom najlepšom z európskych filmov posledných rokov budú hovoriť s filmovým kritikom Petrom Konečným. Fascinujúci svet spojenia umenia a technológie, kde sa stretáva vizuálna estetika s hudobnou virtuozitou, prinesie návštevníkom Fullových dní populárny videomapping. Inovatívna technika projekcie premení statickú architektúru historickej budovy – konkrétne fasádu múzea na dynamické plátno, ktoré ožije.

K Ľudovítovi Fullovi neodmysliteľne patrí nielen folklórna tradícia, ale aj detská tvorba. Svoje umenie počas festivalu predvedú Detský folklórny súbor Liptáčik, klienti ružomberského Centra sociálnych služieb Trojlístok či tanečnej skupiny Galaxy. V programe festivalu nechýba ani obľúbený cyklovýlet Bicyklom za Fullom. Tento rok sa účastníci vyberú po stopách príbehu zo života Ľudovíta Fullu, ktorý ho opísal v knihe Okamihy (Mladé letá, 1972).

Mestský multižánrový festival Fullove dni organizuje Inštitút RK pod vedením Róberta Kolára, mesto Ružomberok, Galéria Ľudovíta Fullu/Slovenská národná galéria. Na organizácii spolupracujú Galéria Rozeta, Kultúrny dom A. Hlinku, Žilinský samosprávny kraj, Spoločnosť Kolomana Sokola a Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: ilustračné, archív Fullových dní 2023

Galéria