Aktuality

Ružomberský turistický pas sa rozrastá

Ruzombersky_turisticky_pas

V týchto dňoch si záujemcovia o spoznávanie okolia Ružomberka mohli všimnúť, že boli zverejnené ďalšie zaujímavosti z Dolného Liptova, ktoré rozširujú ponuku v Ružomberskom turistickom pase.

„Pred letnou sezónou sme do pasu doplnili ďalších dvanásť lokalít, ktoré sa nachádzajú v okrese Ružomberok. Snažíme sa, aby okolie Ružomberka bolo pokryté rovnomerne, ale to bude trvať ešte asi pár sezón. Nevyberáme len známe miesta a atrakcie, ale aj také, kam zavíta len málokto. Z menej známych miest môžeme spomenúť lesopark v Hrboltovej, minerálny prameň Medokýš v Ludrovej alebo vyhliadku na skalných bralách Žiar nad Liptovskou Osadou. Z tých známejších sme vybrali napríklad Liptovský hrad nad Kalamenmi, ružomberskú kalváriu s pekným výhľadom alebo Kostol sv. Martina v Martinčeku,“ informuje o nových lokalitách v turistickom pase Milan Kolčák, vedúci Informačného centra Ružomberok. Okrem menovaných noviniek v pase nájdete aj historické a architektonické pamiatky, vodopád, zaujímavý skalný útvar alebo najvyšší vrchol Dolného Liptova.

„Zverejneniu nových lokalít predchádzal ich výber. Na nich sme sa zhodli a odobrili si ich už počas minuloročnej sezóny. Počas jarných mesiacov máj a jún sme všetky uvedené miesta a prístupové trasy k nim osobne prešli a nafotili. Podľa konkrétnych miest sme spracovali informačné texty a popisy ciest. Na záver boli spracované návrhy pečiatok jednotlivých atrakcií. Tie doplnia našu, už teraz, širokú ponuku zberateľských pečiatok s regionálnou tematikou,“ spresňuje Ján Benčík, pracovník Informačného centra Ružomberok.

„Turistický pas sme pred tromi sezónami vydali ako detskú aktivitu. Minulý rok sme ho pozmenili tak, aby sa do spoznávania okolia a zbierania pečiatok mohol zapojiť každý, bez ohľadu na vek či bydlisko. Tým si pas získava ďalších priaznivcov, ktorí sú za spoznávanie odmenení nielen peknými zážitkami, ale aj malými darčekmi, ktoré po prejdení stanoveného počtu zaujímavostí môže „cestovateľ s ružomberským pasom“ získať v Informačnom centre Ružomberok,“ uvádza Gabriela Demčáková, vedúca oddelenia regionálnej politiky Mestského úradu v Ružomberku.

Uvedieme aj zopár čísiel. Aktuálne je v obehu viac než 1 700 turistických pasov a s nimi aj objavovateľov nášho dolnoliptovského regiónu. K dispozícii sú tri verzie pasu, dve detské (brožovaná a letáková) a jedna brožovaná bez obmedzenia veku. V pase je aktuálne zaradených 32 lokalít a ku každej je vyrobená originálna pečiatka. Odmenu za zozbieranie pečiatok si vyzdvihla asi tretina držiteľov pasu. Zatiaľ je pas stále najčastejšie vydávaný deťom, ale postupne sa do objavovania okolia zapájajú aj dospelí.

„Atrakcie a lokality v pase sú volené tak, aby vždy aspoň polovica v nich bola dostupná každému bez ohľadu na vek či kondíciu. Preto je pas obľúbený u rodín s deťmi, ktoré v ňom hľadajú inšpiráciu, kam sa s deťmi vybrať. Ponuka v ňom je veľmi rôznorodá a podľa záujmu si v ňom niečo nájde každý. Nájdete v ňom kostoly, vodopády, prírodné zaujímavosti, pamätníky, múzeá, miesta s výhľadmi, kopce, tematické atrakcie a postupom času aj mnoho iného,“  dopĺňa Monika Pátereková, pracovníčka Informačného centra Ružomberok, ktorá vo voľnom čase sama všetky miesta navštívila a svoj pas má už zaplnený.

Autori aktivity dodávajú, že inšpiráciu na miesta zaradené do pasu často hľadajú vo vychádzkach a výletoch, ktoré absolvujú so svojimi rodinami a známymi. „Verím, že zaujímavé miesta budú do pasu pribúdať každoročne a za pár rokov vytvoria komplexnú ponuku pre obyvateľov a návštevníkov ružomberského regiónu, ktorý má naozaj čo ponúknuť,“ na záver dopĺňa Demčáková.

Aktivita Ružomberský turistický pas prebieha v súlade s iniciatívou #ObjavUdržateľnéSlovensko, pri ktorej je jedným z hlavných cieľov udržateľný cestovný ruch. Väčšina cieľov zaradených do pasu je volená tak, aby miesta neboli zaťažené enormnou návštevnosťou a aby ich návšteva nezaťažovala životné prostredie.

Turistický pas je spoločná aktivita Informačného centra Ružomberok a mesta Ružomberok. Ďalšie informácie o ňom nájdete na stránke www.pas.ruzomberok.sk.

Správu pripravilo Informačné centrum Ružomberok. 

Galéria