Aktuality

Spomínali sme na obete holokaustu a rasového násilia

IMG_6612

9. september je pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Včera sme na všetkých, ktorí boli zavraždení počas zlovestného nacistického režimu, spomínali v meste Ružomberok na podujatí Nezabudnutí susedia.

V Ružomberskej synagóge zaznela modlitba za zomretých Kadiš, čítali sa mená obetí holokaustu, ale aj mená záchrancov preživších. Na ich pamiatku sme zapálili sviece za zomrelých a uložili symbolické kamienky.

“Na obete ničivej nacistickej ideológie a rasového násilia pamätajme nielen 9. septembra. Posilňujme demokraciu, princípy právneho štátu, kultivujme slušnosť a verejnú diskusiu, aby sme už nikdy nemuseli byť svedkami toho, že sa tieto smutné momenty v našich dejinách budú opakovať,” povedal Ľubomír Kubáň, primátor mesta. 

V pondelok 9. septembra uplynulo 83 rokov od schválenia nariadenia o právnom postavení Židov, známeho ako Židovský kódex, ktorý vydala vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945). Nariadenie bolo súhrnom právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovských občanov, ktorá vyústila až k deportáciám Židov do koncentračných táborov.

Ľubomír Kubáň vníma, že sa aj na súčasnej politickej scéne množia postoje, ktoré nedokážu jednoznačne odsúdiť dejinné zločiny. Je to veľmi zlé a nebezpečné! Vedie to k nebezpečnej relativizácii, ktorej vyvyrcholením je nenávistné vyčleňovanie jednotlivcov, skupín obyvateľstva či menšín. Nejestvuje žiadny dôvod, pre ktorý by existovalo ospravedlnenie nehabených a zločinných činov vedúcich systematickému a plánovanému vyvraždeniu desiatok tisíc obyvateľov Slovenska.”

Možno už viete, možno ešte neviete, že tzv. “Kamene zmiznutých” – Stolperstein (doslovný význam je: “kamene, o ktoré sa zakopáva/o ktoré je potrebné zakopnúť”) sú aj v Ružomberku na Hurbanovej ulici. Venované sú pamiatke židovských spoluobčanov Henrika Neumanna a Aurelie Neumannovej, rod. Franklovej, ktorí zahynuli počas nacistických represálií.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: Fedor Polóni a archív mesta 

Galéria