Aktuality

Uctili si najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva

IMG_5254

Uplynulo 79 rokov odo dňa, keď v Európe po rokoch vojnového utrpenia konečne zavládol mier. Neľudský fašistický režim utrpel 8. mája 1945 definitívnu porážku. Túto významnú udalosť si v štátny sviatok v Deň víťazstva nad fašizmom pripomenuli aj v Ružomberku pri pamätnej tabuli s obeťami druhej svetovej vojny, ktorá je umiestnená na budove Liptovského múzea v Ružomberku. Zišli sa tam predstavitelia ružomberskej radnice, zástupcovia štátnej správy, Ústrednej vojenskej nemocnice SNP -FN, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, OZ Vlkolínsky odboj, vojaci vo výslužbe ako aj verejnosť. Slávnostnému aktu prispeli aj príslušníci miestnej vojenskej posádky.

Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň v príhovore uviedol: „Za obyčajným dátumom v kalendári sa skrýva deň, ktorý ukončil v Európe krviprelievanie, ktoré sa počtom obetí, svojím charakterom a krutosťou zaradilo medzi najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. Druhá svetová vojna, ktorá sa začala 1. septembra 1939 útokom vojsk nacistického Nemecka na Poľsko, priniesla miliónom ľudí na oboch stranách frontu nevýslovnú bolesť, utrpenie a smrť v rôznych podobách. O svoj život počas nej prišlo viac ako 50 miliónov ľudí.“

Ako zdôraznil, uctením si tejto významnej historickej udalosti zároveň vzdávame česť a poklonu tisícom Slovákom a príslušníkom národností žijúcich na území Slovenska, ktorí sa počas druhej svetovej vojny zapojili do bojov proti nacistickému Nemecku a jeho spojencom.

„Pripomíname si hrdinstvo nielen československých vojenských jednotiek v zahraničí, v povstaleckej 1. československej armáde na Slovensku a v domácom partizánskom hnutí, ale aj v armádach iných štátov protifašistickej koalície či v hnutiach odporu na území okupovaných krajín.“

Podľa slov Ľ. Kubáňa Deň víťazstva nad fašizmom nie je iba mementom ukončenia vojny v Európe, ale nekončiace varovanie pred tým, kde až môže zájsť zhubná politická ideológia. Boj proti totalitarizmu a agresii sa neskončil. I dnes v mnohých podobách v našej spoločnosti rezonuje populizmus, manipulácia, propaganda, vzrastá nenávisť a zloba.

„Odkazom miliónov ľudí, ktorí položili život za mier a slobodu je v prvom rade potreba vzoprieť sa zlu a neprehliadať jeho rozpínanie. Zastaviť ho, kým je čas. Bez toho totiž nemožno budovať spoločnosť postavenú na princípoch demokracie, spravodlivosti, slobody, rešpektu a tolerancie,“ zdôraznil ružomberský primátor.

Tibor Šuľa, zdroj: https://www.zijemvrk.sk

Snímky: mesto Ružomberok, Vladimír Miškovčík

Galéria