Aktuality

V júni si Ružomberčania do práce opäť zabicyklujú

Dizajn bez názvu

Obľúbená celonárodná kampaň Do práce na bicykli, do ktorej sa každoročne zapájajú tisícky Slovákov, sa uskutoční opäť aj v Ružomberku. V júni tohto roku si na svoje bicykle nasadnú aj Ružomberčania, ktorí sa môžu do 7. júna v zmysle štatútu súťaže oficiálne zaregistrovať na internetovej stránke: www.dopracenabicykli.eu. Súťaž je určená pre tých, ktorí sa rozhodnú cestovať do práce na bicykloch, prípadne inými alternatívnymi spôsobmi dopravy. Konať sa bude po celý mesiac od 1. do 30. júna. Súčasťou kampane budú podobne ako vlani aj obľúbené cykloraňajky, ktoré sa pre všetkých zapojených cyklistov uskutočnia v stredu 5. júna od 6.00 do 8.30 hod. na križovatke Ulíc Mostová a A. Bernoláka (pri „vajci“). 

Hlavnými cieľmi obľúbenej aktivity je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách a vyzvať samosprávy na Slovensku k vytváraniu kvalitných podmienok pre ekologické druhy dopravy v meste. Okrem toho chce kampaň motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce.

Aj tohtoročný slogan kampane „Zaži tlkot svojho mesta!“ odkazuje na pestré zážitky, ktoré môže človek zažiť v uliciach svojho mesta alebo obce, keď nechá auto doma a vyberie sa do práce na dvoch kolesách, pešo alebo verejnou dopravou.

Súťaž Do práce na bicykli je určená tímom zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa do súťaže zaregistrujú a celý jún budú dochádzať do práce na bicykli. Výsledky sa zapisujú do registračného systému na internetovej stránke: www.dopracenabicykli.eu. Súťaže sa môžu zúčastniť aj tímy študentov z rovnakej školy, podmienkou je, aby mali vek najmenej 15 rokov.

Pridať sa tak môžu k obrovskému pelotónu tímov a samospráv, ktorý zabojuje o atraktívne vecné ceny, napríklad pobyt v hoteli, bicykle, elektrické bicykle, cyklostojany, karty MultiSport, ročné sieťové lístky MAXI KLASIK pre 1. triedu, turistické, športové oblečenie či doplnkový cyklistický materiál.

Vlani sa do kampane zapojilo vyše 14 500 súťažiacich vo viac ako 4200 tímoch zo 116 samospráv, ktorí počas júna najazdili takmer 1,9 milióna kilometrov na bicykloch a ušetrili skoro 500-tisíc kilogramov CO2 oproti ceste autom.

Do minuloročnej kampane Do práce na bicykli sa v Ružomberku zapojilo celkom 161 jednotlivcov v 44 tímoch. Cyklisti spolu prekonali 13 276,84 kilometrov a absolvovali 2 465 jázd, pri ktorých ušetrili 3 319,21 kilogramov CO2. V priemere tak najazdili 82,98 kilometrov na účastníka. Vlaňajšou novinkou boli aj cykloraňajky pre všetkých účastníkov kampane.

Chôdzou  Ružomberčania prešli celkom 1 102,66 km pri 604 trasách, čím ušetrili 298,82 kg CO2. V priemere nachodili 6, 89 km na účastníka. Verejnou dopravou prešli 4 012,09 km pri 433 jazdách, v rámci čoho ušetrili  678,04 kg CO2 s priemerkou  25,08 km na účastníka.

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Organizačným a odborným garantom súťaže je občianske združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Ružomberok je Tomáš Gazdarica, referent športu na Mestskom úrade v Ružomberku, tel.: 421 905 315 201, e-mail: gazdarica@ruzomberok.sk

Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Galéria