Aktuality

V roku 2026 komunálne voľby po novom

IMG_8256

Počet mestských poslancov v Ružomberku by sa mal v budúcom volebnom období výrazne znížiť z terajších 25 na 16. Voliči budú v najbližších komunálnych voľbách v roku 2026 voliť v piatich volebných obvodoch. V Bielom Potoku, Černovej, Hrboltovej, Rybárpoli si zvolia po jednom poslancovi, vo volebnom obvode mesto môžu odovzdať dôveru 12 poslancom. V súčasnosti je mesto rozdelené na 11 volebných obvodov.

Na májovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Ružomberku predložil Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok, návrh na zníženie počtu mestských poslancov a na určenie volebných obvodov, ktorý mestskí poslanci podporili.

„K tejto myšlienke som sa znova vrátil, kedysi sme ju predkladali ešte ako poslanci mestského zastupiteľstva. No na vážne politické zmeny nebola vtedy vôľa,” vysvetlil primátor. Cieľom návrhu, ktorý bol konzultovaný s Dr. Ivanom Rončákom (bývalým mestským poslancom a dnes analytikom na Úrade Žilinského samosprávneho kraja), je vyššia efektivita a flexibilita mestského zastupiteľstva. Primeranú a účelnú redukciu počtu poslancov a volebných obvodov navrhol predkladateľ tak, aby nebolo ohrozené bezproblémové plnenie úloh mestského parlamentu.

„Som veľmi rád, že si zastupiteľstvo môj návrh osvojilo a stotožnilo sa s jeho filozofiou. Verím, že toto deklaratórne rozhodnutie o počte obvodov a poslancov v nich opäť potvrdia aj v ďalšom hlasovaní, spravidla 65 dní pred konaním volieb do orgánov samosprávy obcí,“ podotkol primátor Ľubomír Kubáň.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta