Aktuality

V Ružomberku pripravujeme nové pravidlá parkovania

default

Mesto Ružomberok sa pripravuje na novú parkovaciu politiku. Jej zmyslom je zlepšenie dostupnosti parkovania pre občanov v mieste ich bydliska na základe vydanej rezidentskej parkovacej karty ku konkrétnemu evidenčnému číslu vozidla. Príprava v nasledujúce týždne vstupuje do finálnej fázy a vyvrcholiť by mala prijatím nových pravidiel parkovania na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Ružomberku na konci júna. Po novom by mali Ružomberčania parkovať od septembra.  

„Cieľom novej parkovacej politiky je nastaviť pravidlá, kde a za akých podmienok bude možné parkovať. Potrebujeme upratať verejný priestor, v ktorom si dnes chodci, cyklisti a autá navzájom prekážajú. Reguláciu parkovania dosiahneme zavedením hodinovej sadzby parkovného pre návštevníkov, lepšou kontrolou parkovania a zvýhodnením rezidentov, teda občanov mesta Ružomberok s trvalým pobytom,“ vysvetlil Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Nové pravidlá parkovania vznikajú v spolupráci s odborníkmi zo Slovenskej parkovacej asociácie. V uplynulých dňoch absolvovali zástupcovia mesta a kompetentní zamestnanci, ktorí sa na príprave procesu podieľajú, niekoľko pracovných stretnutí za účelom predstavenia zámeru parkovacej politiky a ustálenia detailov, za akých podmienok bude v Ružomberku fungovať. Návrh novej parkovacej politiky bol predstavený na spoločných rokovaniach aj ružomberským mestským poslancom.

V prvej fáze bude regulované státie len v centre mesta    

Celé vymedzené územie zóny regulovaného státia (centrálnej mestskej zóny) sa v Ružomberku dotkne najmä oblasti centra mesta a širšieho centra, kde sa nachádza viac ako 2 500 bytov a 146 rodinných domov. Na ružomberských sídliskách sa v tejto fáze nebudú vytvárať rezidentské zóny. Po zavedení nových pravidiel v nej bude možné parkovať len na vyznačených parkovacích miestach. V čase regulácie spoplatnením zóny v nej zaparkujú iba držitelia príslušných parkovacích oprávnení alebo každý motorista po úhrade krátkodobého parkovného.

„Regulácia statickej dopravy je nevyhnutná, pretože jednou zo základných funkcií mesta je vytvárať podmienky tak, aby bol život pre ľudí komfortný. Keď hovoríme o statickej doprave, ideálne by bolo, keby sme mali vo verejných priestoroch vždy okolo 10-15 percent voľnej kapacity, či už ide o funkciu bývania alebo služieb… Nárast počtu automobilov za posledné roky je nekontrolovateľný. Stávajú sa čoraz dostupnejšími, no dostatočný počet parkovacích plôch je nemožné vo verejnom priestore umiestniť. Nikoho nemožno obmedziť, aby si automobil kúpil, no z  urbanistického hľadiska nemáme kapacity na umiestnenie takéhoto počtu automobilov v priestore,“ hovorí Miroslav Lepeta, predseda Rady Slovenskej parkovacej asociácie.

Podľa štatistík bolo pred tridsiatimi rokmi na Slovensku približne 900 000 automobilov. Dnes sa blížime k číslu 2,5 milióna vozidiel. V Ružomberku je napríklad 15-tisíc vozidiel pri aktuálnom počte 26 418 obyvateľov (z nich nad 18 rokov je 22 006). Naše sídliská a ulice neboli v minulosti budované na taký počet automobilov, s akým sa stretávame dnes.

Získané prostriedky využijú na rozvoj dopravnej infraštruktúry

„Situácia s prehustenou dopravou sa bude rokmi iba zhoršovať. V Ružomberku síce ide o novinku, no množstvo miest a obcí na Slovensku regulované parkovanie využíva roky a vďaka nemu môžu investovať ďalšie prostriedky do dopravnej infraštruktúry a podpory nemotorových – alternatívnych spôsobov dopravy,“ dodal primátor Ľ. Kubáň.

Všetky financie, ktoré mesto vyberie z parkovného budú následne využité výlučne na dopravný účel – ako je prevádzka parkovacieho systému, údržba parkovacích miest, rekonštrukcia ciest, budovanie cyklotrás a oprava chodníkov. Okrem týchto aktivít sa prostriedky, ktoré budú združované na osobitnom účte, použijú do rozvoja dopravnej infraštruktúry, na rozvoj mestskej autobusovej dopravy a budovanie nových parkovacích plôch.

Návrh novej parkovacej politiky predstavia zástupcovia mesta na verejných stretnutiach s občanmi, ktoré sa budú v Ružomberku konať v priebehu mesiaca jún (6. júna pre obyvateľov Políka, 11. júna pre obyvateľov lokality pri Ústrednej vojenskej nemocnici SNP – FN a 20. júna verejný hovor pre všetkých občanov Ružomberka v Kine Kultúra).

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 02/2024 o dočasnom parkovaní na vymedzenom území Mesta Ružomberok nájdete tu: https://lnk.sk/hmbj. VZN upravuje  podmienky dočasného parkovania motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych ciest v Ružomberku, podmienky dočasného spôsobu zabezpečenia prevádzky parkovacích miest,  výšku úhrady za dočasné parkovanie, spôsob platenia úhrady a spôsob preukázania jej zaplatenia a tiež oslobodenie od povinnosti platiť úhradu za dočasné parkovanie motorových vozidiel.

Kde a kedy sa dozviete viac?

Navštívte webovú stránku: www.parkovanie.ruzomberok.sk (po schválení parkovacej politiky v Mestskom zastupiteľstve dňa 26.6.2024) alebo Facebook: www.facebook.com/parkovanievruzomberku (dostupné už dnes) alebo napíšte na e-mail: parkovanie@ruzomberok.sk.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: ilustračné, archív mesta, dronové ilustračné zábery: Henrich Kamody

Galéria