Aktuality

Víkendy počas leta spestria návštevníkom Vlkolínca ukážky tradičných remesiel

Remeslo_01-1200x1012

Prezentovať jedinečné tradície regiónu dolného Liptova, ukázať dômysel a fortieľ miestnych remeselníkov je cieľom podujatí s názvom Remeslo má zlaté dno. Počas desiatich víkendov v letných mesiacoch majú návštevníci Vlkolínca možnosť spoznať tradičné remeslá a súčasných nositeľov tradícií. Organizátori podujatia si pripravili ukážky medovnikárstva, korálikovania, hrnčiarstva, kváskovania, drotárstva, košikárstva či tkania. Priamo v pamiatke, ktorá je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, však budú môcť záujemcovia spoznať aj prácu kožiarov, krojárov, oboznámia sa so spracovaním ľanu, včelieho medu, spoznajú čo je snovanie či plstenie.

Podujatie, ktoré každoročne obdivuje viac ako desaťtisíc návštevníkov, začalo prvý júlový víkend ukážkou medovnikárstva  a korálikovania. Sériu aktivít uzavrie prezentácia háčkovania posledný augustový víkend. Šikovní remeselníci predvedú návštevníkom techniky, ktoré sú tradičné pre Liptov a Vlkolínec. Zamerajú sa však skôr na novodobejšie okrasné predmety a nie bežné – úžitkové, ktoré sa vytvárali v minulosti. Záujemcovia si budú môcť s remeselníkmi podiskutovať o ich práci a možno si so sebou aj niečo z ich práce odnesú domov.

„Ukážkami tradičných remesiel chceme spríjemniť návštevníkom ich pobyt vo Vlkolínci. Aj tento rok ukážeme bohaté tradície nášho regiónu, ktoré sa zachovávajú vďaka nadšencom a šikovným remeselníkom. Z minulých rokov máme skúsenosť, že podujatie Remeslo má zlaté dno je vyhľadávané a teší sa dobrému ohlasu. Verím, že si návštevníci opäť odnesú z Vlkolínca nielen príjemné zážitky, ale aj veľa nových zaujímavých informácií o našich remeslách,“ podotkol Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Už nasledujúci víkend v sobotu 13. júla ožije naša svetoznáma horská osada podujatím Včelársky deň vo Vlkolínci. Návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne, kde si vyskúšajú výrobu rámikov či sviečok z vosku. Pripravené sú ukážky zloženia úľa, včelárskeho náradia i pomôcok. Okrem medových špecialít si organizátori v rámci podujatia Remeslo má zlaté dno pripravili ukážky hrnčiarskeho remesla i kváskovania, ktoré sa v poslednom období dostáva opäť do popredia. Šikovné ženy predvedú prípravu cesta, založenia a udržiavania kvásku, predstavia rôzne obilniny a ich mletie a samozrejme, na ochutnávku je pripravený aj chutný chlebík. V nedeľu 14. júla budú prezentácie remeselníkov pokračovať ukážkou kožiarstva. Podujatie sa uskutoční v Školskom dvore – za Galériou a v Humne pri Roľníckom dome vo Vlkolínci v tradičnom čase o 10.00 a potrvá do 17.00 hod.

Na workshope Namaľuj si históriu, ktorý sa bude konať 13. a 14. júla vo Vlkolínci, si budú môcť záujemcovia vyskúšať kresbu pri maliarskom stojane za asistencie lektorky Reginy Loviškovej.

Ukážky práce remeselníkov pre návštevníkov Pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec pripravili Kultúrny dom A. Hlinku, mesto Ružomberok a Informačné centrum Ružomberok. Na spoluorganizácii sa podieľa Oblastná organizácia cestovného ruchu Region Liptov.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Snímky: archív mesta

Galéria