Aktuality

Vlkolínec funguje po novom, prispieť k tomu majú viaceré aktivity

IMG_1630-1200x900

Mesto Ružomberok má záujem, aby osada Vlkolínec, ktorá je od roku 1993 zapísaná v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, fungovala po novom. Prispieť k tomu majú viaceré aktivity. Tie boli predstavené na zasadnutí Rady pre Vlkolínec.

„Je to poradný orgán mňa i mestského zastupiteľstva. Jej činnosť sme na dnešnom (3. 10. 2024) zasadnutí opätovne obnovili. Máme záujem na novom modeli fungovania Vlkolínca, ktorý počíta so spoluprácou všetkých zainteresovaných, vrátane domácich obyvateľov. Každý subjekt ponesie svoj diel zodpovednosti a obohatí ho o svoj vlastný prínos. Budúcnosť rozvoja Vlkolínca je vo vzájomnej spolupráci,“ povedal primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň, ktorý je zároveň aj predseda 20-člennej Rady pre Vlkolínec.

Okrem obyvateľov Vlkolínca a jeho občianskych združení sú v ňom aj zástupcovia viacerých subjektov: Liptovského múzea, Komunálnych služieb, Mestských lesov, Vodárenskej spoločnosti Ružomberok, Krajského pamiatkového úradu v Žiline, PD Ludrová, Povodia Váhu, Národného parku Veľká Fatra, Ministerstva kultúry SR, Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV i Mestského úradu v Ružomberku. Členom Rady pre Vlkolínec primátor Ľubomír Kubáň odovzdal menovacie dekréty.

Nový model fungovania Vlkolínca predstavil Miroslav Parobek, vedúci oddelenia kultúry, marketingu, cestovného ruchu a športu Mestského úradu v Ružomberku. „Svetové kultúrne dedičstvo si zaslúži nový prístup oproti doterajšiemu fungovaniu, ako aj svetovú ponuku a služby pre návštevníkov so zapojením domácich obyvateľov aj rezidentov,“ uviedol Miroslav Parobek.

Mesto Ružomberok postupne plánuje pripraviť odstavnú plochu v Bielom Potoku/Trlenskej doline, kde zaparkujú návštevníci autá a autobusy. Chystá sa tiež v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGION LIPTOV zriadenie Turisticko – informačnej kancelárie. Dopravu by mal počas roka zabezpečovať mikrobus a minibus. „Plánujeme aj viaceré podujatia a aktivity i nový okruh a poznávaciu trasu,“ informoval Ľubomír Kubáň.

V rámci projektu Cestou dreva schváleného v rámci programu prihraničnej spolupráce Interreg PL – SK s partnerským mestom Wisla pribudnú vo Vlkolínci lavičky a stojany, stĺpy osvetlenia, odpadkové koše a navigačný systém.

Mesto Ružomberok pripravuje aj viaceré projektové dokumentácie: na urbanizáciu Trlenskej doliny, na rekonštrukcie čistiarne odpadových vôd, kanalizácie a verejných WC i na rekonštrukciu cesty na Vlkolínec. Na jeseň opraví výtlky na ceste priamo v osade. Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny (od 1. júna 2024 do 30. september 2024) si vo Vlkolínci zakúpilo jednotné vstupné do expozícií 19 692 návštevníkov.

Galéria