Aktuality

Žijeme okrúhlym výročím Vlkolínca, pripomenieme si ho na viac ako 300 podujatiach

Vlkolinec_ilustracna (8)

Ružomberok si v tomto roku pripomína významné výročie Vlkolínca. Pred tridsiatimi rokmi, v decembri 1993 v Kolumbii bol Vlkolínec zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO ako posledná obývaná osada v karpatskom regióne zachovaná ako celok v pôvodnej ľudovej architektúre, kde sa snúbi tvorivá činnosť človeka s prírodou. Ružomberská samospráva si tento významný moment pripomenie viac ako 300 kultúrnymi, spoločenskými a športovými podujatiami, ktoré sa v tomto roku uskutočnia. Medzi nimi je aj viac ako 60 akcií, ktoré sa uskutočnia priamo vo Vlkolínci, napríklad prednášky, prezentácie tvorcov a remesiel, výstavy, environmenálne aktivity, koncerty, minifesty a tvorivé dielne.

Za ich prípravou stojí mesto, občianske združenia, mimovládne organizácie, združenia cestovného ruchu a mnohí partneri. Záujemcovia podujatia nájdu na webe mesta: https://www.ruzomberok.sk/ruzomberok-zije-okruhlym-vyrocim-vlkolinca-oznam/mid/491907/.html#m_491907.

„Zámer je jediný – chceme vo výnimočnom jubilejnom roku viac zviditeľniť Vlkolínec, ktorý na Slovensku predstavuje unikátny urbanistický celok pôvodných ľudových stavieb nenarušených novou výstavbou.  Okrem atmosféry zrubovej osady si vo Vlkolínci môžete pozrieť expozície, ktoré sú tu zriadené pre návštevníkov a milovníkov, spoznávať môžete históriu, obdivovať architektúru alebo sa môžete vybrať objavovať okolitú prírodu blízkeho okolia. Všetkých srdečne pozývame do Ružomberka a Vlkolínca!“ podotkol primátor mesta Ľubomír Kubáň.

Dodnes živá podhorská osada Vlkolínec leží v čarokrásnej prírode, uprostred krajinárskeho zázemia tvoreného úzkymi pásikmi polí a pasienkov, vo Veľkej Fatry pod vrchom Sidorovo (1 099 m n. m.). Je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu.

Osada predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí. Návštevníci môžu vo Vlkolínci obdivovať napríklad muzeálny objekt s expozíciou tradičného bývania – Roľnícky dom z roku 1886, Kostol Navštívenia Panny Márie z roku 1875, drevenú zrubovú zvonicu z roku 1770, dominantu centrálnej časti osady – 12-metrov hlbokú drevenú rumpáľovú studňu z roku 1860 či budovu školy, pôvodne jednotriedky, ktorá dnes slúži ako Galéria ľudového umenia. Vlkolínec je známy predovšetkým súborom pôvodných ľudových domov s dvormi,  k chráneným objektom patrí 45 dreveníc s hospodárskymi dvormi z 18. storočia. Po obci sa môžete prejsť so sprievodcom, ktorého si môžete objednať alebo si prečítať či vypočuť audiosprievodcu. Prehliadková trasa má 17 zastávok a venujú sa témam, ktoré súvisia s Vlkolíncom. Viac informácií získate na webe: www.vlkolinec.sk, tel.: +421 918 596 432 alebo e-mailom na: info@vlkolinec.sk (Dom UNESCO Vlkolínec).

Vladimír Miškovčík, hovorca primátora

Galéria