Aktuality

Zvýšený výskyt medveďa hnedého už odrádza aj turistov, ministerstvo opätovne žiadame o riešenie

K medvedovi hnedemu brifing ZMOS 2

Na problematiku medveďa hnedého sme dnes 19. júla opäť upozornili v Bratislave na tlačovom brífingu Združenia miest a obcí Slovenska, kde mesto Ružomberok zastúpil viceprimátor Róbert Kolár. Hoci aktuálne, pred parlamentnými voľbami, sa téma okolo medveďa hnedého možno aj zneužíva a politicky využíva, mesto Ružomberok  už na problematickú situáciu upozorňovalo pred rokmi. Aj vtedy samospráva žiadala kompetentných o riešenia, no ostalo len pri sľuboch a slovách o komplexnom prístupe k tejto problematike. Situácia s premnožením medveďov v niektorých regiónoch, vrátane nášho, sa však podľa zástupcu primátora Kolára po rokoch úplne vymkla spod kontroly.

„V tomto štádiu je už adresná regulácia početnosti medveďov v najproblematickejších oblastiach Slovenska viac ako nutná,“ povedal.  Je len otázkou času, kedy môže dôjsť k stretu medveďa s človekom aj v Ružomberku.

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého „Západ“ už v našom meste eliminoval dvoch problémových jedincov medveďa hnedého na cintoríne, no podľa posledných informácií sa na cintoríne pohybujú ďalšie tri kusy, ďalší jedinec bol zaznamenaný v Bielom Potoku, iný medveď v uplynulé dni zničil miestnemu chovateľovi včelíny riadne ochránené elektrickým oplôtkom.

„Letná sezóna začala a mesto registruje prvé negatívne dôsledky v ekonomike a cestovnom ruchu, ktoré prináša ohrozenie medveďom. Ľudia sa menej pohybujú po horách, boja sa vyjsť do blízkeho okolia Ružomberka, turisti prehodnocujú dovolenky, školy a centrá voľného času zrušili plánované táborové výlety v meste. V mene obyvateľov Ružomberka a všetkých, ktorí si u nás plánujú dovolenku alebo Liptov tento rok navštívia, chcem preto opätovne požiadať Ministerstvo životného prostredia SR o neodkladné a definitívne riešenie problematiky medveďa hnedého,“ uviedol primátor mesta Ľubomír Kubáň.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

 

Galéria